De wereld van Wereldwinkels begint voortaan bij boer of coöperatie om de hoek

Na forse verliezen in de voorbije jaren, keurde Oxfam Wereldwinkels op hun Algemene Vergadering in januari een nieuwe strategie goed. Naast producten uit het Zuiden, willen ze ook steeds meer producten uit het Norden aanbieden, vooral producten van de boer of coöperatie om de hoek. En, daar zijn we blij mee! Lees er alles over in het interview van MO* journalist Gie Goris met Luc van Haute (directeur Oxfam Wereldwinkels).

Oxfam-Wereldwinkels is in Vlaanderen een begrip. Met 225 verkooppunten en 8000 vrijwilligers is de beweging niet weg te denken uit steden en dorpen, of toch wel? Ze hebben moeilijke jaren achter de rug, bevestigt huidig directeur Luc Van Haute in gesprek met MO*, op 9 februari 2018.

Oxfam Wereldwinkels boekte de voorbije jaren forse verliezen. Volgens Directeur Luc van Haute hebben Oxfam Wereldwinkels een “goed doordachte en omvatte strategie uitgetekend om die uitdagingen aan te pakken” en die werd goedgekeurd op hun algemene vergadering in januari. Naast producten uit het Zuiden, willen Oxfam Wereldwinkels ook steeds meer producten uit het Norden aanbieden, vooral producten van de boer of coöperatie van om de hoek. “We zouden namelijk graag opnieuw de plek worden waar mensen die een andere wereld willen elkaar kunnen vinden, zoals dat in de jaren van het verzet tegen atoomwapens het geval was”, aldus van Haute.

Is die strategie van nieuwe, lokale partnerschappen vooral een manier om de beweging te verjongen en aan te laten sluiten bij de transitiebeweging? Of is het een commerciële strategie, om meer mensen in de winkel te krijgen door een nieuw segment consumenten-activisten aan te boren? Dat vraagt Gie Goris zich af in dit interview. Lees het volledige interview hier.

 

..