Coöperatie in de kijker: Vanier

VANIER – Voortaan kunnen winkeliers en koks van restaurants in de Gentse binnenstad kraak-verse groenten, fruit, zuivel, vlees en drank bestellen die hooguit dertig kilometer verder zijn geteeld, gekweekt of bereid. Dat kan op één online marktplaats. 

Voor particulieren bestaan al tal van initiatieven om lokale producten rechtstreeks bij de boer te kopen. Maar voor grote spelers zoals restaurants en winkels bestond nog geen structurele samenwerking. 

Vanier, Gents voor “van bij ons”, brengt daar verandering in. Boeren uit Oost-Vlaanderen kunnen op dat coöperatief korte keten webplatform hun producten aanbieden aan afnemers uit de Gentse binnenstad. VANIER maakt deel uit van de coöperatie Linked.Farm en loopt in samenwerking met de stad Gent.

De boeren zijn tevreden omdat zij onder een wurgcontract van een grootwarenhuis uit kunnen. En winkeliers en restauranthouders zijn blij dat ze de leveringen kunnen bundelen. Bovendien is het leuk dat de kok in zijn keuken en de boer op zijn veld elkaar echt kunnen leren kennen en samen hun product en service kunnen verbeteren.” 

Daarnaast staat ook duurzaamheid centraal: tussen veld en bord bevinden zich zo weinig mogelijk (3 tot 30) voedselkilometers, de producten zijn seizoensgebonden en afval wordt beperkt. Om die reden kunnen nieuwe deelnemers rekenen op een financieel duwtje van de Stad Gent. Vanier gaat van start met 35 producenten en afnemers. Maar ze hopen op termijn ook grootkeukens in scholen en ziekenhuizen ertoe te overhalen in zee te gaan met lokale producenten.