Kunnen coöperaties de nood aan betaalbare huurwoningen invullen?

Tijdens de Dag van de Coöperatie op 22/11/2017 gingen we nog in debat over Slimme keuzes in cohousing. En dat de wooncrisis in Vlaanderen steeds meer op het netvlies van politici komt in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 is ook geen geheim meer. Want begin december 2017 pleitten Karel Lootens van Wooncoop cvba-so en Steven Vromman van Labland in de krant De Morgen voor een disruptieve aanpak.

Op 18 januari 2018 ging ook Apache in debat over Wonen in Gent met Gents schepen voor Wonen Sven Taeldeman (sp.a), raadslid Veli Yüksel (CD&V) en lijsttrekker voor PVDA Tom De Meester. “Het is niet waar dat wij in Gent woningen nodig hebben in alle prijsklassen”, zegt Tom De Meester (PVDA). “Luxe-appartementen zijn er intussen meer dan genoeg, waar er enorme nood aan is, zijn betaalbare huurwoningen.”

Er zijn steeds meer coöperaties die met hun uniek ondernemingsmodel zoveel als mogelijk mensen de kans willen geven op betaalbare huurwoningen. Denk maar aan Wooncoop of De Okelaar.

Wil ook jij een wooncoöperatie oprichten, raadpleeg dan de juridische gids voor startende samenhuisprojecten, i.h.b. hoofdstuk 3 Samenhuizen in een coöperatie.