Inspiratiedag coöperatief wonen 2020

Met de steun van Provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met Cera, Febecoop, Samenhuizen, Kenniscentrum Welzijn, Wonen & Zorg, Endeavour en wooncoop organiseert Coopkracht weer een inspiratiedag over coöperatief wonen, dit jaar op zaterdag 28 november van 9.30 tot 17.00 uur in het Provinciehuis in Leuven. Inschrijven kan nu al!

Programma

09.30u Onthaal
10.00u Plenair gedeelte
  Verwelkoming door Bart Nevens, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant
Introductie en verder verloop van de dag
10.30-12.00u  Sessieronde 1: kies uit één van de onderstaande sessies
 

Sessie 1:  Betaalbaar wonen

Hoe realiseren coöperaties betaalbaar wonen? Het ene coöperatieve woonproject is het andere niet. De zelfsturende dimensie zorgt er namelijk voor dat er net zoveel varianten zijn als er projecten bestaan. Deze sessie biedt je een overzicht van de mogelijkheden en een praktijkgerichte getuigenis door een aantal coöperaties.

 

Sessie 2: Kansen voor wooncoöperaties - studie Cera

Deze sessie bestaat uit twee luiken: eerst een informatief deel waar we een aantal goede praktijken voor de werking van wooncoöperaties tonen. Deze goede praktijken hebben we geleerd uit internationaal onderzoek en hebben we vertaald naar bruikbare tips voor Vlaamse wooncoöperaties.In het tweede luik gaan we verder in op concrete vragen van deelnemers, in verband met de coöperatieve ondernemingsvorm, bij het opzetten of implementeren van hun wooninitiatief. De vragen kunnen op het moment van inschrijving bezorgd worden

 

Sessie 3: Ontdek spelenderwijs de 7 waarden van een wooncoöperatie

Een interactief spel voor 4 tot 6 deelnemers per tafel, waarbij deze samen op zoek gaan naar de goede antwoorden op de 7 vragen. In een maquette op de tafel zitten 21 antwoorden verstopt. Het is aan de deelnemers om een strategie te bedenken hoe ze de antwoorden eruit halen. Vervolgens dienen ze het juiste antwoord aan elke vraag te koppelen. Hiervoor dienen ze alle mogelijkheden te bespreken, want voor elke vraag zijn er drie mogelijke antwoorden maar slechts één correct antwoord. Nadat alle deelnemers de antwoorden aan de vragen koppelden, bespreken we dit in groep.

 

Sessie 4: Wooncoöperaties succesvol of niet?

Er zijn de vele initiatiefnemers die enthousiast werden over de coöperatieve formule maar deze uiteindelijk niet in hun woonproject hebben opgenomen omwille van de hindernissen. En dan zijn er de pioniers, de doorzetters die de meet halen of die soms hun concept moesten afzwakken om te slagen. Mensen om te huldigen en projecten om van te leren. Wat zijn de succesfactoren en de hindernissen?

 

Sessie 5: Coöperatie niveau II

Coöperaties stellen niet het vergoeden van risicokapitaal voorop, maar het bevredigen van de behoeften van mensen of organisaties. Ze vertrekken dus van andere principes, en natuurlijk hebben ze ook andere spelregels nodig dan ‘klassieke’ vennootschappen...

 

Sessie 6: Combinatie wooncoöperatie met zorg/inclusie

Wooncoöperaties zijn talrijk in sommige van onze buurlanden. Daar bestaan er, naast zuivere wooncoöperaties (enkel en alleen wonen), ook coöperaties die inzetten op wonen plus collectief gedragen zorg en inclusie. In ons land komt deze vorm stilaan op gang. Wat bestaat er al, wat is er mogelijk, en waar moeten we op letten?

12.00-13.10u  Lunch
13.10-14.40u  Sessieronde 2 - kies één van de onderstaande sessies
  Sessie 1: Betaalbaar wonen
  Sessie 2: Kansen voor wooncoöperaties - studie Cera
  Sessie 3: Ontdek spelenderwijs de 7 waarden van een wooncoöperatie
  Speeddate 1: Stel je vraag aan één van de experten van Febecoop, Coopkracht, Samenhuizen.
14.50-16.20u  Sessieronde 3 - kies één van de onderstaande sessies
  Sessie 4: Wooncoöperaties: succesvol of niet?
  Sessie 5: Coöperatie niveau II
  Sessie 6: Combinatie wooncoöperatie met zorg/inclusie
  Speeddate 2: Stel je vraag aan één van onze experten: Cera, Samenhuizen, wooncoop
16.30u Slot met drink en netwerkmoment

Inschrijving: Via het inschrijvingsformulier op www.cooperatiefvlaanderen.be
Prijs: 35 euro vooraf te storten op rekening BE98 5230 8024 0293
Locatie: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Je kan het programma hier ook downloaden (pdf-versie).

/sites/default/files/evenementen/afbeeeldingen/wooncoopdag2020-5.png
Datum
Locatie

Provinciehuis
Provincieplein 1
3000 Leuven