Dag van de coöperatie 2017


 

Coopkracht, Cera en Febecoop nodigen je uit op woensdag 22 november 2017 in Antwerpen voor de Dag van de Coöperatie, hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Vlaanderen.

Keynote: "Samen op weg naar de organisatie van de toekomst: De coöperatie als zuurstof voor ons nieuwe werken en leven?" met onder andere Toon Bossuyt (CEO van BOSS Paints) en Krist Pauwels (Medeoprichter van Choco cvba).

Wees er snel bij en schrijf je nu in, want de plaatsen zijn beperkt!

 

Praktisch:

Plaats: Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen.
Datum: woensdag 22 november 2017 van 14u tot 20u30 (onthaal vanaf 13u30).
Prijs: Vennoten en medewerkers van Coopkracht-leden die inschrijven vóór 15 september betalen slechts 25 euro. Wacht dus niet te lang met inschrijven want daarna betaal je de volle prijs. Niet-leden van Coopkracht betalen 75 euro. Lees hier meer over het Coopkracht-lidmaatschap en word vandaag nog lid!

Inschrijving:

  • Stuur een mailtje naar info@coopkracht.org en vermeld duidelijk voor welke workshops je kiest.
  • Stort het verschuldigde bedrag op rekeningnummer IBAN BE98 5230 8024 0293.
  • Je inschrijving is pas definitief als het inschrijvingsgeld gestort is.

Meer informatie: ines.rothmann@coopkracht.org of 03 294 16 70.

Meer info

Het thema van deze dag is "Coöperaties – zuurstof voor een betere economie en samenleving".
Laat je een hele dag inspireren door toonaangevende sprekers over actuele thema's en over boeiende voorbeelden uit de praktijk. Grijp de kans om te netwerken met je collega's of toets je nieuwe ondernemingsideeën af bij experts. Of je nu al actief bent rond coöperatief ondernemen of een nieuwkomer, je mag deze dag zeker niet missen!

Je krijgt een creatief, gevarieerd programma. Ben je startend, ervaren of sterk geïnteresseerd in coöperaties? Voor elk wat wils:

Ten slotte: ontdek het aanbod van individuele coöperaties of praat gezellig bij met gelijkgezinden en Vlaamse auteurs over het coöperatieve leven en werken in Vlaanderen tijdens de infomarkt en de signeersessies.

 

Programma in één oogopslag

Programma

vanaf 13u30
Onthaal
14u00-14u30
14u30-16u00
Lokale besturen en coöperaties: natuurlijke bondgenoten?
Je straatlamp adopteren of je woning energiezuiniger maken ... Er schieten boeiende initiatieven uit de grond van lokale besturen en burgercoöperaties die samen voor  klimaatdoelstellingen gaan.
Welke rechtsvorm is het best: vzw of coöperatie, of een combinatie? En waarop moeten lokale besturen letten wanneer een cohousing project hun gemeente kiest?
In de sector van zorg en welzijn maakt de coöperatie meer en meer opgang als alternatief voor of aanvulling op de vzw-structuur. Kom de mogelijkheden verkennen.
Apps die hun winst delen en zorg dragen voor mens en milieu? Ze bestaan, ook in Vlaanderen, en ze werken per definitie lokaal.
Wil je erbij zijn? Stuur dan vóór 1 oktober een korte beschrijving (max. 1 A4'tje) van je business idee en één prangende vraag waarover je feedback wil naar info@coopkracht.org.
(max 5 mensen pitchen gedurende 7 min en krijgen feedback)
16u00-17u30
Coöperaties: zuurstof voor een betere economie en samenleving
Een coöperatieve (super)markt als antwoord op de uitdagingen in de korteketenlandbouw en duurzame consumptie? BEEScoop Brussel en Lousberg Markt Gent delen hun ervaringen met andere experten uit de sector.
Krijg je een coöperatieve bedrijfscultuur wanneer werknemers een zaak overnemen? En verandert de cultuur van een coöperatie bij een generatiewissel?
Mogelijkheden van werkers- en ondernemingencoöperaties om samen sterker te staan als ondernemer.
Laat je inspireren door 5 Vlaamse auteurs over hoe we onze toekomst coöperatiever kunnen maken!
Zit je met een specifieke prangende vraag over je ondernemingsmodel? Stuur je vraag vóór 1 oktober naar info@coopkracht.org.
(maximum 5 cafés)
17u30-18u00
Verwelkoming en inleiding (plenair)
Wat beweegt er in de Vlaamse coöperatieve economie?
Evoluties in de vennootschapswetgeving, nieuws over onder andere www.cooperatiefvlaanderen.be en de Belgian Cooperative Monitor, ...
18u00-19u00
Keynote: "Samen op weg naar de organisatie van de toekomst: de coöperatie als zuurstof voor ons nieuwe werken en leven?"
Met onder andere: Toon Bossuyt (CEO BOSS Paints) en Krist Pauwels (Medeoprichter Choco cvba)
19u00-20u30

Receptie - Signeersessie auteurs

Doorlopend
Infomarkt (klik hier voor meer info)
 

 
 
                        


Programma uitgebreid

14u00: Workshop 1 - Introductie coöperatief ondernemen

14u30: Eerste workshopreeks

Workshop 2 - Energiebesparing in je stad

Lokale besturen en burgercoöperaties die samen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen in de Burgemeesterconvenant? Er zijn tal van energiebesparende initiatieven in Vlaanderen en in deze sessie ontdek je er twee. PajoPower laat inwoners van Halle direct participeren in de omschakeling van straatlampen naar LED-verlichting. Een model dat PajoPower nu naar alle Vlaamse gemeenten wil uitrollen. En het Ecotraject brengt de burgers van 16 gemeenten in Vlaams-Brabant in zes stappen dichter bij een energiezuinige woning. Laat je inspireren!

terug naar boven

Workshop 3 - Slimme keuzes in cohousing

Mensen die aan cohousing beginnen, zijn vaak gefocust op de zoektocht naar een geschikte locatie. Toch is het goed om ook al over de vorm (coöperatie, vzw) te denken vóór het tot een aankoop komt. Sommige gemeentes geven bv. alleen subsidies aan vzw's, en die subsidies blijken vaak van doorslaggevend belang. Omgekeerd kunnen gemeentes ook op andere manieren ondersteunen, bijvoorbeeld door voorrang te geven aan groepen van burgers bij het verkopen van grond. In deze sessie ontdek je wat cohousers, de coöperatie en lokale besturen voor elkaar kunnen betekenen.

 terug naar boven

Workshop 4 - Ondernemen in de zorg: een zorgeloze of zorgelijke ontwikkeling?

In de sector van zorg en welzijn maakt de coöperatie meer en meer opgang als alternatief voor of aanvulling op de vzw-structuur. Bijvoorbeeld om intense samenwerkingen te versterken en te structureren – met behoud van de eigen identiteit. Of om patrimonium te beheren. Of om zorgverkrijgers te betrekken en zo de dienstverlening nog beter te maken. Maar er zijn ook andere coöperatieve mogelijkheden:  zelfstandige zorgverstrekkers die gaan samenwerken in een coöperatie. Of burgers, vaak familie van mensen die zorg nodig hebben, die niet langer wachten op de nodige zorg, maar samen het heft in handen nemen.

 terug naar boven

Workshop 5 - Deeleconomie, een lokaal verhaal

Het zijn de stadsbesturen van Gent, Amsterdam en Berlijn die apps als Uber en Airbnb aan banden leggen, en dat is geen toeval. De druk op bv. de huurmarkt laat zich lokaal voelen. Dat het ook anders kan, bewijzen coöperatieve apps voor het delen van wagens of van gereedschap. Want zij ondernemen vanuit een sociale drive. Ze delen bv. ook hun winst. En ze zijn per definitie lokaal, want koken voor buren daarvoor hoef je het niet ver te zoeken. Die alternatieven promoten en ondersteunen, is daarin een rol voor lokale besturen weggelegd? In deze sessie ontdek je de mogelijkheden.

 terug naar boven

Workshop 6 - Pitch je idee voor een ondernemerspanel

Loop je rond met plannen om coöperatief te ondernemen? Dan kan je ongetwijfeld een aantal tips en tricks op maat gebruiken van een ervaren groep coöperatieve ondernemers. Tijdens deze pitch-sessie krijg je zeven minuten om je idee voor te stellen. Het ondernemerspanel stuurt met veel plezier je idee bij. Er is ruimte voor 5 deelnemers.
Wil je erbij zijn? Stuur dan vóór 1 oktober een korte beschrijving (max. 1 A4'tje) van je businessidee en één prangende vraag waarover je feedback wil naar info@coopkracht.org.

 terug naar boven


16u00: Tweede workshopreeks

Workshop 7 - Lokale voedselstrategieën

Gedeelde gronden, CSA's en zelfplukboerderijen tonen het elke dag: de toekomst van onze voedselvoorziening is lokaal. Maar de uitdagingen zijn groot. Hoe zorg je voor distributie, toegang tot grond, ondernemerschap? Is de coöperatie een antwoord op de struikelblokken voor korteketenlandbouw en duurzame consumptie? Twee coöperatieve distributeurs delen hun ervaringen. BEEScoop is een coöperatieve supermarkt uit Brussel. Lousberg Markt in Gent is een samenwerking tussen 4 lokale, coöperatieve bedrijfjes. Nadien gaan ze in gesprek met experten uit de sector.

 terug naar boven

Workshop 8 - Nieuwe eigenaars, nieuwe cultuur?

Ook ondernemers vergrijzen. Meer dan 80.000 Vlaamse kmo's hebben een bedrijfsleid(st)er van 55-plus. Veelal zijn externe overnames en/of sluitingen hun deel. Maar wat als de werknemers het bedrijf zouden overnemen? Krijgt deze - in Vlaanderen vrij onbekende - optie dan ook een coöperatieve invulling? Ook coöperatieve ondernemers vergrijzen. Wat betekent de generatiewissel daar voor de coöperatieve bedrijfscultuur? Twee kwesties met best wat overeenkomsten, te ontdekken in deze sessie.

 terug naar boven

Workshop 9 - In loondienst of eenzame zelfstandige ... ken je ook de derde weg?

Als zelfstandige ondernemer, freelancer of kleine onderneming sta je voor tal van uitdagingen. Is de kans niet bijzonder groot dat je concurrenten hetzelfde ervaren? En zou je daar dan niet rond kunnen samenwerken? Bepaalde elementen van je bedrijfsvoering samen doen in één onderneming. Of waarom niet, je ganse bedrijfsvoering. En meteen voor de lange termijn? Dat is precies de bedoeling van werkers- en ondernemingencoöperaties: samen sterker staan als ondernemers.

 terug naar boven

Workshop 10 - Een reis doorheen coöperatief leven en werken in Vlaanderen. 

Vijf Vlaamse auteurs nemen je mee op reis doorheen coöperatief Vlaanderen. Ze laten je proeven van de rijkdom aan ondernemerschap, bezieling en durf. Ze schetsen een uplifting story van de mogelijkheden en alternatieven. Ontdek hoe we onze toekomst coöperatiever kunnen maken, hoe we de uitdagingen kunnen aanpakken en timmeren aan een betere economie en samenleving op basis van samenwerking. Deze sessie is geschikt voor iedereen op zoek naar een inleiding tot wat er allemaal beweegt in de coöperatieve economie en samenleving in Vlaanderen. 

Auteurs:
• Dirk BarrezCoöperaties - Hoe heroveren we de economie? en Transitie: Onze welvaart van morgen.
• Dirk Holemans, Vrijheid & zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving.
• Walter Lotens, De nieuwe coöperatie: Tussen Realiteit & Utopie.
• Gerard Hautekeur, Van Cohousing tot Volkstuin: De opmars van een andere economie.
• Krist PauwelsUw werk en uw leven, van EGO naar We-Go.

 terug naar boven

Workshop 11 - Diep een prangende vraag uit in het feedback-café

Zit je met een specifieke prangende vraag over je ondernemingsmodel? Spit ze eens uit samen met een groepje ervaringsdeskundigen uit de sector, die er hun licht over laten schijnen. Stuur je vraag met een korte beschrijving van je ondernememingsidee (als achtergrondinfo) vóór 1 oktober naar info@coopkracht.org. Er zijn vijf plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

terug naar boven


Infomarkt

Wil je graag de producten of diensten van jouw coöperatie in de kijker zetten tijdens het event? Stuur dan vóór 1 oktober een bericht naar info@coopkracht.org om je stand te verzekeren. Wacht niet te lang want ook deze plaatsen zijn beperkt.

 


Keynote speakers

Toon Bossuyt is CEO van BOSS Paints. Dit familiebedrijf moet het opnemen tegen internationale spelers en slaagt daar wonderwel in dankzij de eigenzinnige aanpak van de bedrijfsleiding. Toon beschouwt die onafhankelijke koers als de beste garantie om trouw te blijven aan de bedrijfswaarden. In zijn eigen woorden: 'uiteindelijk ondernemen we niet om een dividend op te strijken, maar om eerlijke producten te maken. Rendement is daarvan het gevolg, zeker niet het primaire doel.'

 

Krist Pauwels is medeoprichter en partner van het communicatiebureau Choco cvba, organisatiecoach en auteur van 'De Menseneconomie' (2011) en 'Uw werk en uw leven' (2017).